Маркетинг за студенти или защо ДА НЕ запишем спец. Счетоводство и финанси в ИУ-Варна

Множеството студенти искат да учат Финанси или Счетоводство, е защо тогава да не ги слеем и да направим Счетоводство и финанси?

– Маркетолозите в катедра Счетоводство и отчетност към Икономически университет – Варна

Това проблем ли е, питате Вие? Когато някой реши да провали бъдещето на децата, заради някой друг лев отгоре – става проблем, ДА!

———Предисторията

През 2012/2013, и по-точно приема за тази, учебна година, кандидат-студентската програма (КСП) отчита минимален успех за прием в спец. Счетоводство и контрол 12,52. Toва означава, че в специалността, буквално, се влиза с 3-ки.

През 2013/2014 година КСП отчита спад в интереса към специалност “Счетоводство и контрол”. В доклада към ректора е записано: “Към 26.08.2014 г. най-ниска степен на изпълнение на плановия прием (50% и под 50%) се установява за специалностите: „Индуст- риален бизнес и предприемачество” (РО) – 48,18%, „Счетоводство и контрол” (РО) – 48,54%, „Икономика на търговията” – 49,44% и „Туризъм” (ЗО) – 50% .” След финализирането на приема е отчетено: “ Намален е броят на групите в следни- те специалности: „Счетоводство и контрол“ (РО) – 4 групи, „Икономика на строителството”- 1 група, „Индустриален бизнес и предп- риемачество” (РО) – 1 група, „Икономика на търговията” – 3 групи, „Информатика” – 1 група, „Туризъм” (РО) – 1 група, МИО – 1 група”.
За същата година също е записано: “Запазва се поредността на желанията по специалности, като най- голям е интересът на кандидат-студентите към специалностите: “Финанси” (15,2% от кандидат-студентите са посочили на първо място тази специалност)[…]
[…]първите 8 най-желани специалности по този критерий((бел.ред. – брой студенти за едно място)) са: „Бизнес икономика”, „Мениджмънт“, „Финанси” (ЗО), „Финанси” (РО), „Международен бизнес” (английски език), „Маркетинг“ и „Бизнес информационни системи” “.

Катедра Счетоводна отчетност е изплашена от тази тенденция, ето защо за приема през 2014/2015 г тя предприема радикални действия.

На 30.10.2014 към Академичният съвет, без да е минало през факултативен съвет, е внесено предложение за създаване на специалност Счетоводство и финанси към Икономически университет – Варна.

——–Проблемът

Действията породени от страх често не са напълно рационални. И винаги след себе си водят проблеми.

В този случай, катедра Счетоводство и финанси се опитва да заблуди кандидат-студентите! Това което правят те е да сложат равенство между финансов контрол и финанси, нещо което е нелепо!

По въпроса катедра Финанси към ИУ-Варна дава становище и нарича този акт “зловредна практика по “прекрояване” на образователното пространство в ИУ-Варна“.

Аз съм напълно съгласен! Очеизвадно е, че между двете най-големи катедри в Икономически университет – Варна има конфликт! Защото идеята за подобна специалност – не е абсурдна, напротив даже е добра, абусрден е факта, че ще се преподава само от катедра Счетоводство, а не съвместно между двете катедри!

Катедра “Счетоводство и отчетност”  няма образователните умения за едно начинание, каквото е специалност Счетоводство и контрол!!!

За любопитните, можете да прочетете цялото становище на катедра Финанси за новата специалност тук:

Покажи/Скрий становище кат. Финанси към ИУ-Варна за спец. Счетоводство и финанси

С Т А Н О В И Щ Е на академичния състав на катедра „Финанси” при ИУ – Варна

Относно: предложение за създаване на специалност „Счетоводство и финанси”

УВАЖАЕМИ Г-Н РЕКТОР,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ,

Академичният състав на катедра „Финанси” уважава правото на всяка университетска общност да се развива по модел, който ще създава ползи не само за нейните студенти и преподаватели, но и за висшето училище като цяло. Нашето желание за непрекъсната иновация на учебния процес във водените от катедра „Финанси” специалности е абсолютно несъвместима с всякакви помисли и действия, накърняващи чужди интереси.

Като споделяме това разбиране, ние посрещаме със силно безпокойспто п възмущение предложението на катедра „Счетоводна отчетност” за преименуване на специалност „Счетоводство и контрол” в „Счетоводство и финанси”, направено на заседание на Академичния съвет на ИУ – Варна на 30 октомври 2014 г. Според неговите вносители то е продиктувано от „обективните потребности практиката”, наложени от промяната в международните стандарти за финансово отчитане.

Истинската причина за предприемането на този ход от катедра „Счетоводна отчетност” обаче е друга. Това е забелязващата се през последните две години редукция на приема в специалност „Счетоводство и контрол”. За съжаление, срещу този’ негативен тренд никой не е застрахован. Но конкретното обстоятелство съвсем не оправдава опита на колегите от тази катедра да присвояват чужда образователна територия, без да са потърсили възможности за оптимизиране на собствения си потенциал.

Имплицитно ясно е, че това намерение афишира желание за официалнзиране на една нова специалност. В този случай, съгласно чл. 33, т. 7 от Правилника на ИУ Варна, вносителите са длъжни да представят за обсъждане от Факултетния съвет на ь Финансово-счетоводния факултет необходимата документация (учебен план и квалификационна характеристика).

Нищо подобно. Прикривайки се зад законовата норма, че „АС определя специалностите, формите и степените за обучение на студенти” (чл. 30, ал. 1, т. 4 от ЗВО и чл. 19, т. 8 от Правилника на ИУ – Варна), те правят опит за легитимиране на старото съдържание (учебният план на специалност „Счетоводство и контрол) в нова форма (с нищо неаргументираната специалност „Счетоводство и финанси”).

Внимателният прочит на действащия учебен план на специалност „Счетоводство и контрол” не провокира никакви логични индикации за адеквапшост със структурата и съдържанието на новата специалност „Счетоводство и финанси”. И това е напълно разбираемо. Катедра „Счетоводна отчетност” не може да осигури балансирано. хармонизирано и ефективно обучение в поставените на „една плоскост” две направления, защото не разполага нито с хабилитирани преподаватели, нито с доктори по научната специалност „Финанси, парично обращение, кредит и застраховка”.

Нима Академичният съвет – органът за ръководство на учебната н научната дейности на ИУ – Варна, и академичната общност на нашия университет, ще си затворят очите пред тези очевидни факти?

Не можем да не признаем, че „инициативата” за тази промяна е строго премерен акт, който търси значим маркетингов ефект в условията на изострящ се дефицит на потенциални потребители на образователната услуга. Оферирането на анонимен продукт зад фасадата „Счетоводство и финанси“ е един „бърз изстрел в мозъка”. въвеждащ в заблуждение недостатъчно информираната, но пряко заинтересовани публика – кандидат-студентите и техните родители. При това – без тя да проучва и сравнява нито структурата на учебния план на безспорно утвърдената на образователния пазар специалност „Финанси”, нито качеството на учебния процес и научно-изследователската работа във водещата я едноименна катедра.

Несъмнено, приемането на въпросното предложение ще тласне развитието на специалност „Финанси” по вектора на бавното, но сигурно маргинализиране в публичното възприятие и силно ще компрометира авторитета на катедра „Финанси” сред научните среди и потребителите на нейния образователен продукт. Всичко това поставя „на карта” учебната осигуреност и възможностите за научно развитие на преподавателите от катедра „Финанси”.

Убедени сме, че с този ход катедра „Счетоводна отчетност” няма да постигне желания ефект – запазване на съществуващите доскоро позиции на специалност „Счетоводство и контрол” по отношение приема на студенти. Той ще предизвика само краткосрочно прехвърляне „от едно място на друго”, което обаче няма да създава шансове за образователен просперитет и за нормално научно развитие на засегнатите страни, нито пък ще бъде печелившо решение за ИУ – Варна като цяло.

Но не само това. Съществува реална опасност приемането на това предложение да даде на други катедри ”зелена светлина” за инициирани с подобна мотивация порочни и зловредни практики по „прекрояване” на образователното пространство в ИУ – Варна. Подобно нарушаване на основни академични принципи ще създаде остри конфликти между отделните катедри И факултети, в резултат на което ще се застраши нормалното протичане на учебния процес.

Легитимирането на въпросното искане ще има силна рефлексия и сред научната общност в страната и преди всичко сред специализираните финансови и счетоводни колегии във висшите икономически училища. Съвсем логично е тази неочаквана промяна да провокира у тях съмнения за наличие на сериозен конфликт между двете водещи катедри и специалности в ИУ – Варна. Нещо повече. Всичко това ще бъде една своеобразна антиретама, която ще облагодетелства нашите конкурентни ще накърнн имиджа на най-старото висше икономическо училище в България.

Изтъкнатата в искането за преименуване на специалност „Счетоводство и контрол” аналогия със специалности в университети от развити (англосаксонски) страни е напълно неудачна, зашото техните институционални култури, образователни практики и научни приоритети са еволюирали и сближавали столетия наред в автентична пазарна и социална среда. Напълно е игнориран фактът, че там, където е въведено, комбинираното обучение по счетоводство и финанси се извършва по учебни планове, в които има баланс между счетоводни и финансови дисциплини.

Не са ни известни случаи, при които приемът на студенти в един факултет (Финансово-счетоводен) по две специалности („Финанси” и „Счетоводство и финанси“) да е приет като „добра практика” за българските образователни реалности. Държим да отбележим също, че дори сравнително „млади” и интегрирани катедри и/или програмни съвети в други български университети („Финанси и отчетност” в ЮЗУ І„Н. Рилски” Благоевград; „Финанси и счетоводство” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” ~ В. Търново и в БСУ – Бургас) осъществяват разделно обучение в специалностите „Финанси” и „Счетоводство и контрол”.

Едва ли са необходими повече аргументи, за да констатираме, че тази стъпка обслужва единствено интересите на преподавателите от катедра „Счетоводна отчетност”, но е в разрез с принципите на академичната етика.

През последните години катедра „Финанси” се развива устойчиво. Ние се гордеем с блестящата защита на редица уникални за страната и чужбина докторски дисертации, с отзивите за публикуваните оригинални монографични научни трудове във връзка с придобиване на академични длъжности, с отразените в специализирани медии прояви на наши колеги на научни форуми в страната и чужбина, с новаторските инициативи и разнообразните извънаудиторни прояви на нашите студенти.

За нас е чест, че „Финанси” е сред водещите специалности в образователния портфейл на ИУ – Варна и има съществен принос за утвърждаване на неговата репутация в страната и в чужбина.

Ето защо ние категорично отхвърляме всякакво поведение от’ типа „Целта оправдава средствата” и заявяваме, че няма да позволим на никого да решава своите проблеми с чужди за академичната етика подходи, стремейки се да обсебва нашите, извоювани с цената на огромни почтени усилия, позиции.

——–Заключение

 Тревожен е факта, че академичният съвет са позволили тази нелепица наречена – спец. Счетоводство и финанси, когато тя не е нищо повече от една маркетинговa игра.

Маркетингова игра с бъдещето на кандидат-студентите, с бъдещето на децата на България.

Аз не препоръчвам да запишете спец. Счетоводство и финанси, а след позволението на Академичния съвет за този фарс, имам резервации към Икономически  университет – Варна, също! Въпреки че съм възпитаник на този университет!

И така драги майки и бащи, мили кандидат-студенти, внимавайте в коя игра попадате! Защото институциите нехаят за бъдещето Ви! Те просто желаят да Ви предъвчат и изплюят.

Икономически университет – Варна, катедра “Счетоводство и отчетност” и спец. Счетоводство и финанси – са пример за това!

Leave a comment